برنامه نویسی در متلب (mفایل‌ها)

چنانچه بخواهید برنامه ای طولانی و پیچیده بنویسید، دیگر پنجره Command جوابگوی نیاز شما نیست و به محیطی فراتر از آن برای نوشتن دستورات و تصحیح کردن آنها نیاز دارید. متلب برای این گونه موارد، امکان ساخت m-file ها را فراهم کرده است. شما می توانید در یک m-file ، تمامی دستورات خود را نوشته و تنها بر روی یک دکمه گرافیکی کلیک کرده و سپس نتیجه اجرای دستورات را در پنجره Command ببینید.

تا کنون هر آنچه یاد گرفته‌ایم آشنایی کوچکی بود با متلب. به منظور مرور مطالب گذشته میتوانید از طریق لینک‌های زیر اقدام نمایید:

متلب نرم افزاری که توانایی‌های زیادی در حل مسایل مختلف علمی و فنی دارد. امکان حل یک مسئله پیچیده یا حتی ساده از راه اجرا کردن مستقیم فرامین در خط فرمان اگر چه ممکن است ولی کاری سخت و پر زحمت است که کنترل صحت جواب‌ها و فرآیندها را در عملیات پیچیده ناممکن می‌کند.

راهی که متلب برای حل این مشکل در پیش پا می‌گذارد جمع آوری همه آن دستور العمل‌ها در یک فایل است و اجرای آن فایل با فراخواندن نام آن در خط فرمان. این همان چیزی است که به آن برنامه نویسی در متلب می‌گوییم. متلب برای اینکه برنامه‌هایش کاراتر و پر توان‌تر شوند مجموعه‌ای از عملگرهای منطقی و شرطی و حلقه‌ها و توابع را نیز برای برنامه نویسان تدارک دیده است و علاوه بر این امکان فراخوانی برنامه‌هایی که به زبان‌های دیگر نوشته شده‌اند یا حتی فرامین سیستم عامل را از درون  برنامه‌های خود فراهم کرده است. شاید با این تعریف نتوان برنامه‌های متلب را یک برنامه واقعی مانند آنهایی که با زبان‌های برنامه نویسی نوشته می‌شوند، دانست. به همین دلیل است که بسیاری، برنامه‌های متلب را مجموعه دستور (Script) می‌نامند و نه به برنامه (Program).

چنانچه بخواهید برنامه ای طولانی و پیچیده بنویسید، دیگر پنجره Command جوابگوی نیاز شما نیست و به محیطی فراتر از آن برای نوشتن دستورات و تصحیح کردن آنها نیاز دارید. متلب برای این گونه موارد، امکان ساخت m-file ها را فراهم کرده است. شما می توانید در یک m-file ، تمامی دستورات خود را نوشته و تنها بر روی یک دکمه گرافیکی کلیک کرده و سپس نتیجه اجرای دستورات را در پنجره Command ببینید.

ساخت یک m-file در متلب :

برای ساخت یک m-file جدید می توانید از هر یک از روش های زیر استفاده کنید :
1- در بالای پنجره اصلی نرم افزار متلب، بر روی گزینه New script کلیک کنید.
2- با نگه داشتن کلید Ctrl و فشار دادن کلید N از کیبورد، این کار را انجام دهید.
3- در پنجره Command بنویسید edit و سپس کلید enter از کیبورد را فشار بدهید.
هر یک از روش های بالا را که انتخاب کنید، نتیجه این است که متلب یک پنجره خالی باز می کند که می توانید در آن، دستورات خود را اجرا کنید.
توصیه می شود اولین دستوری که در یک m-file می نویسید، دستور clear all باشد تا تمامی متغیرهایی که قبلا در متلب تعریف شده است را پاک کند و اختلالی در روند اجرای برنامه ایجاد نشود.
باید دقت داشته باشید که در نرم افزار متلب، m-file ها برای دو هدف اصلی به کار می روند، کاربرد اول آن نوشتن برنامه های پیچیده و طولانی و کاربرد دوم آن ساخت تابع می باشد. ساخت تابع با استفاده از m-file را در مباحث بعدی توضیح خواهیم داد. در این مبحث تنها در مورد نوشتن برنامه در m-file ها صحبت خواهیم کرد.
پس از آنکه دستورات برنامه را در m-file نوشتیم، ابتدا باید با استفاده از گزینه Save در بالای همان پنجره m-file ، آن را ذخیره کنیم. همچنین با نگه داشتن کلید Ctrl و فشار دادن کلید S ، می توانید این کار را انجام دهید.
سپس برای اجرای برنامه، باید بر روی گزینه Save and run  کلیک کنید تا نتایج برنامه در پنجره Command نمایش داده شود. همانطور که از نام این گزینه مشخص است، این گزینه، عمل ذخیره کردن را هم انجام می دهد، یعنی اگر تغییراتی در برنامه ایجاد کنید و سپس بر روی این گزینه کلیک کنید، این تغییرات در m-file ذخیره می شود. اگر قبلا فایل ذخیره نشده باشد، ابتدا از شما می خواهد که نامی برای آن انتخاب کرده و سپس آن را ذخیره کنید.
m-file ها دارای پسوند m می باشند (به عنوان مثال : yarcode.m).

اجرای دستورات درون یک m-file بدون باز کردن آن :

حتی بدون باز کردن یک m-file نیز می توان برنامه نوشته شده در آن را اجرا کرد. برای این منظور باید ابتدا پنجره Current Folder به گونه ای باشد که فولدر حاوی m-file مورد نظرمان را نمایش بدهد (البته می توان مسیر فایل را به نرم افزار متلب اضافه کرد، ولی فعلا در این مورد توضیحی نمی دهیم). فرض کنید نام m-file حاوی برنامه، yarcode.m باشد، بنابراین باید نام فایل yarcode.m را در پنجره Current Folder ببینیم. سپس تنها کافی است که در پنجره Command بنویسیم yarcode و سپس کلید enter از کیبورد را فشار دهیم. دقت شود که نباید پسوند .m نوشته شود. نتیجه اجرای دستورات در پنجره Command نمایش داده خواهد شد.

یکی فکر در “برنامه نویسی در متلب (mفایل‌ها)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.