برقراري ارتباط گفتاري در محيطهاي آرام و فواصل نزديک معمولا به درستي و بدون دخالت نويز انجام ميگيرد، ولي زماني که بحث برقراري ارتباط در فواصل دور مطرح باشد، نويز زمينه در آن فضا وجود دارد و کيفيت سيگنال گفتار تا حد زيادي کاهش مييابد؛ در نتيجه توانايي شنونده تضعيف ميگردد. نکته حائز اهميت در ارائه يک روش حذف نويز، حفظ ساختار اصلي سيگنال ميباشد؛ بطوريکه سيگنال بهبود يافته، نسبت به سيگنال اصلي دچار تغيير شکل، جابجايي و اعوجاج نشود.
بر اساس ماهيت و ويژگيهاي منبع نويز، نويز ميتواند به صورت زیر دستهبندي شود:
-
- نويز زمينه: منظور از نويز زمينه صداهايي است بـه جـز صداي فـرد گوينده کـه توسط ميکروفون دريافت شده است و معمولاً به دو دسته نويز سفيد و نـويز رنگـي تقـسيم مـي شود. مانند صداي به هم خوردن يک در، موزيک، همهمه افراد و غيره. نويز جمع شونده اسـت، کـه معمولاً با سيگنال ناهمبسته است و در محيط هاي مختلفي مثل ماشين، دفتر کار، خيابانهاي شهر، محيط کارخانه، هليکوپتر و غيره حاضر است. نويزهاي خيابان و کارخانه و … ويژگيهاي پوياي بسياري دارند. نويز کارخانـه وهليکـوپتر اجـزاء پريوديکي دارند و مثالهايي از نويز غير ايستا هستند که ويژگيهاي متغير در زماني دارند. (برای مطالعه بیشتر راجع به سیگنالهای ایستا و غیر ایستا میتوانید مبحث سیگنالهای ایستا و غیر ایستا را از سایت یارکد بخش پردازش سیگنال مطالعه کنید.)
-
- گوينده مزاحم(گفتاري که مانند نويز است): نويز جمع شوندهای که ترکيبي از يـک يـا چنـد گوينده است. در اين نوع، خصوصيات نويز و بازه فرکانسياش بسيار مـشابه بـا سيگنال گفتـار مورد نظر است.
-
- نويز ضربهای: مانند بهم خوردن شدید درب، یا نويز ارشيو شده در صفحات گرامافون.
-
- نويز غير افزايشي به دليل تاکيد گوينده: براي مثال اثر لمبارد، اثر نويز وقتي که گوينده تمايل به افزايش صدايش را دارد.
-
- نويز همبسته با سيگنال: مانند طنين و اکوها
-
- نويز کانولوشني: مشابه با کانولوشن در حوزه زمان. براي نمونه، تغييرات در سيگنال گفتـار به علت تغييرات در خواص صوتي اتاق يا تغييرات در ميکروفون ها و غيره. برخورد با ايـن مـوارد معمولاً دشوارتر از نويزهای جمع شونده است.